A girl’s best friend

Hoe breng je vriendschap in beeld? Of liever gezegd welke aspecten van vriendschap kan je in beeld brengen wanneer je 2 vriendinnen vraagt voor je te poseren? Dat is de vraag die ik mijzelf bij aanvang van dit project stelde en daarvoor nodigde ik 18 vriendinnen-paren in mijn atelier uit.  Voorafgaande aan de fotosessie gingen we met elkaar in gesprek over hun vriendschap. Dat waren bijzondere gesprekken, waarbij steevast aspecten als vertrouwen, veiligheid, herkenning, plezier met elkaar kunnen maken en het samen delen en gedeeld hebben genoemd werden. Deze ‘eigenschappen’ van vriendschap zag ik later ook weer terug in de foto’s. Ik groepeerde ze aan de hand van deze waarden, wat resulteerde in verrassende, herkenbare series.

Dé deskundige in Nederland over vriendschap is Beate Volker, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Utrecht. In haar artikel ‘7 wijsheden over vriendschap’ noemt zij een aantal aspecten van vriendschap die ook uit mijn kleine fotografische onderzoek naar voren kwamen. In onderstaande interactieve galerie is dit zichtbaar gemaakt.

Interactieve Galerie

Door éen van de nummers te selecteren kun je de samenstelling van de galerie veranderen.  1- 4 zijn gebaseerd op citaten uit ‘7 wijsheden over vriendschap’ van Beate Volker.

  1. ‘De wetenschap weet niet precies hoe het werkt, maar een aannemelijke theorie is dat je je goed voelt bij je vrienden en dat dit stress vermindert,’ zegt Beate over de positieve effecten van vriendschap op je gezondheid. 
  2. De basis voor een goede vriendschap is volgens Beate in één woord te vatten: vertrouwen. In een vriendschap hoor je allebei de veiligheid te ervaren om je ware zelf te laten zien. 
  3. ‘Als het goed is, voel je dat als je met elkaar praat. Dat de ander wil dat jij tot bloei komt, dat het goed met je gaat. Dat onbaatzuchtige basisgevoel maakt een vriendschap waardevol.’
  4. ‘Het bijzondere aan vriendschappen is dat het relaties zijn die je zelf hebt gekozen. Je buren, familie en collega’s kríjg je, en de inhoud van je partnerrelatie is al grotendeels sociaal vormgegeven,” vertelt Beate. “Vrienden daarentegen selecteer je zelf en ook de inhoud van die vriendschappen bepaal je zelf. Hoe? Door mensen te kiezen die op jou lijken. Daarom zijn vrienden vaak spiegels van elkaar. Dat begint bij kenmerken als opleiding, leeftijd, etniciteit en sekse. Maar soms gaat dat veel verder, en kiezen mensen vrienden die tot op hun kledingstijl en manier van praten symmetrisch zijn.’
  5. Hierbij selecteer je steeds dezelfde 2 vriendinnen in nagenoeg dezelfde houding. Waar ga je op letten? De overeenkomsten of de verschillen? In houding of emotie? 
  6. 3 vriendinnen
Share This